Izrada aluminijumskih ograda i gelendera

 

Aluminijumske ograde i gelenderi predstavljaju odlično rešenje za terase i stepeništa. Bilo da se nalazi unutra ili spolja, aluminijum zadovoljava potrebe za čvrstim i postojanim materijalom koji bez obzira na atmosferske uticaje dugotrajno obezbjeđuje funkcionalnost i estetiku ograde.

Aluminijumski gelenderi, ograde i rukohvati

Elementi i profili za izradu navedenih konstrukcija se proizvode u sledećim bojama:
1.Siva u visokom sjaju.
2.Siva u mat verziji.
3.Zlatna u visokom sjaju.
4.Bronzana (dim boja) visoki sjaj.
5.Crna sjaj.
6.Dezen drveta.

U dosadašnjoj praksi kod izrade gelendera se pokazalo da je siva boja u visokom sjaju zastupljena u 90% porudžbina.
Zašto siva u visokom sjaju?
Zato što se najbolje uklapa u stepenište i terase bez obzira od čega i u kojoj boji su ista radjena, što važi i za kapije.
Zato što se po spoljašnjem izgledu ne razlikuje od konstrukcija izradjenih od prohroma.
Zato što se najlakše održavaju (što se tiče prašine, fleka i masnoće) u odnosu na navedene boje.

Prednost ograde od aluminijuma u odnosu na one koje su izradjene od metala (prohrom, čelik) je u tome što se za spajanje elemenata ne koristi aparat za varenje (što znači nema varenja i brušenja, a samim tim ni promena strukture materijala). Koriste se samo vijci i odredjeni visokokvalitetni lepkovi.
Prednost gelendera izradjenih od aluminijuma se pokazala i u slučajevima gde je potrebno da se gelender ili ograda u određenom trenutku (povremeno) ukloni. To se može uraditi, s tim da se pre izrade konstrukcije napomene da će biti potrebna povremena demontaža.

Postavljanje aluminijumskih ograda i gelendera

Osnovu aluminijumske ograde čine cevi prečnika fi50, fi40 i fi16.
Cevi fi50 koriste se za rukohvat gelendera i prozvode se sa debljinom zida od 1.5mm, 2mm i 2.5mm.
Cevi fi4o koriste se za stubove gelendera, i prozvode se sa debljinom zida od 1.5mm, 2mm i 2.5mm.
Ove cevi su sa unutrašnje strane ojačane sa „rebrima“ i svedene na fi20 zbog ankera koji se postavljaju u beton.
Za vezivanje ankera i betona koristi se visokokvalitetan dvokomponentni lepak koji ostvaruje čvrstu vezu (neraskidivu) izmedju istih.
Cevi fi16 koriste za povezivanje stubova a samim tim i za zatvaranje prostora izmedju njih, izradjuju se u jednoj dimenziji debljine zida od 1.5mm.

Kako se rukohvat i stubovi proizvode sa debljinom zida u više dimenzija, tako je i konstrukcija gelendera nakon montiranja manje ili više stabilna. Zato se prilikom ugovaranja cene ograde ili gelendera po dužnom metru definiše i debljina zida rukohvata i stubova.

Aluminijumski gelenderi za spirane stepenice

Prilikom izrade konstrukcije za lučne gelendere ili kružne stepenice mora se znati da će kod rukohvata doći do delimičnog oštećenja eloksacije u zavisnosti od veličine luka zato što se isti oblikuje na hladno, na mašini za savijanje.

Aluminijumske kapije

Prilikom izrade kapija najčešće dolazi do malih izmena izgleda same kapije iz razloga što spojevi nisu vareni. Da bi se dobila čvrstina, moraju da se dodaju odredjeni elementi u zavisnosti od veličine kapije. Sve ovo se definiše pre nego što se pristupi izradi naručene konstrukcije.

Aluminijumske ograde sa staklom

Aluminijmsku ogradu je moguće je kombinovati sa staklom, leksanom, pleksiglasom i drugim materijalima. Aluminijumski gelenderi, ograde, kapije ili rukohvati Vašem domu ili poslovnom prostoru daju posebnu estetiku.


 

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“4″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“100″ thumbnail_height=“75″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“100″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Aluminijumske ograde]“ template=“/home/bravarsk/www.bravarska-radnja.com/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

 

Katalog aluminijumskih ograda i gelendera, izrada rukohvata za stepenice,